Гешев за Ковачки: Ще си продадеш майбаха и някоя и друга вила и ще си монтираш пречиствателни инсталации

0
1464
Иван Гешев Снимка: 24 часа

Никой не може да забрани на никого да развива бизнес, но трябва да се спазват законите. Ако трябва, по няколко пъти на вечер ще проверяваме, каза в Бобов дол главният прокурор

„Най-вероятно не са спазени необходимите законови изисквания и екологичните норми. По-лесно е да караш „Майбах“, отколкото да го продадеш и да го вкараш в инсталации за чистота на въздуха. Защо да не си караш хубави коли, яхти… Ако трябва, ще си продадеш майбаха и някоя и друга вила, и пак ще живееш много по-добре от хората в този град“.  Това каза главният прокурор Иван Гешев в Бобов дол, където се извършва проверка на ТЕЦ-а на Ковачки заради горенето на отпадъци и замърсяването на въздуха. Гешев беше заедно с вътрешния министър Младен Маринов  и  екоминистъра Емил Димитров. Тримата се срещнаха с кметовете на населените места от района.

„Никой не може да забрани на никого да развива бизнес, включително и с ТЕЦ-ове, и никой не иска работниците да остават без работа, но трябва да се спазват законите“, заяви Иван Гешев. Той каза още, че не познава Христо Ковачки и не знае дали може да избяга в чужбина в отговор на журналистически въпрос.

„Поехме ангажимент. Ако трябва пермаментно ще се извършва проверка какво се гори в тецовете. Ако трябва по няколко пъти на вечер“, закани се Гешев. Представителите на държавата са се договорили с кметовете от района да бъдат информирани навреме, ако има някакъв проблем, стана ясно още от думите му.

„Да бъдем сигнализирани навреме, ако има нарушение на екозаконодателството и ако има престъпления, ще се образуват наказателни производства. Ще се извърши цялостна проверка за спазване на екозаконодателството“, допълни главният прокурор.

Министър Маринов пое анжгажимент и да се извърши проверка на местния язовир „Дяково“, където се крадяло вода с байпаси. „Взети са мерки и към този момент няма проблем. Ако има данни за престъпления, ще се сигнализира компетентната прокуратура“, каза обвинител номер едно.

Кметовете са се оплакали и за друг проблем – че камиони, които симулират, че са натоварени по документи с друго, всъщност карат въглища. „Тази тежка техника руши пътната инфраструктура“, оплакали се кметовете.  Маринов е обещал МВР и ДАИ заедно да извършват комплексни проверки на транспортните фирми, както и дали са претоварени камионите.