Глоби и за клиенти, които не спазват мерките в магазините

0
22
Снимка: Pixabay

Полицаи, пожарникари и инспектори ще помагат за реда на големите вериги

Екипи на МВР, пожарната, регионалните здравни инспекции, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите ще помагат на големите търговски вериги за спазване на противоепидемичните мерки. Освен управата на магазините клиентите също ще бъдат глобявани за неспазване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно след две срещи в Министерството на икономиката с представители на големите търговски вериги.

„Абсолютно всички поеха ангажимент за спазването на мерките. Голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност. Освен това някои магазини са удължили работното си време. Има назначена и повече охрана”, обясни министър Лъчезар Борисов.

За да не се образуват опашки пред магазините, ще помагат от МВР. Ще има дежурни полицейски екипи, които ще обикалят и при сигнал ще реагират.

Освен търговците глоби ще отнасят и недобросъвестните клиенти.

„Не носиш маска, глобяват те по Закона за здравето. Магазин не спазва мерки, затваряме го. Нечестно е, но ако правилата не се спазват, ще затваряме”, заяви доц. Ангел Кунчев.

„Очакваше се и помощ от Министерството на труда. Говорих за недостига на работници с министър Сачева, такава работна ръка да се осигури през Бюрата по труда”, обясни министър Лъчезар Борисов.

От търговските вериги са поискали от държавата „бърза писта” за ваксиниране на хората, които работят в магазините.

Сутринта на брифинга на Националния оперативен щаб бяха отправени сериозни предупреждения заради спазването на противоепидемичните мерки. Здравните власти се заканиха да затварят цели вериги, ако не се осигури дистанция между клиентите и спазване на противоепидемичните мерки.

„Мерките се спазват дори по-строго от предвиденото. Взимат се мерки за безопасност вътре в магазините. Удължаването на работното време е за удобство на хората и да се избегне струпване”, обясни изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев на брифинга в Министерството на икономиката. „Ако самите клиенти не са склонни да спазват мерките, то магазините няма как да ги принудят”, заяви още той.