Голяма част от Перник съвсем без вода заради авария

0
19
Снимка: архив

При водния режим авариите в града са се увеличили, казват от местното ВиК

Без никаква вода остават днес по-голямата част от Перник, град Батановци и още седем села, ползващи вода от язовир „Студена” е аварирал водопровод с диаметър 1020 мм в квартал „Железни заводи”. По отстраняването ѝ ще работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.

Продължителността на ремонта няма да позволи градските резервоари да бъдат захранени с достатъчно количество вода и графикът за режимно водоподаване в по-голямата част от Перник и околните населени места, които са на режим, няма да бъде спазен.

Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим само на кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино, които ще бъдат водоснабдени по график.

Аварията е доста сериозна – на единия от двата главни водопровода. Тя е в квартал „Железни заводи“. Колегите работят от вчера по нея, но не са успели да я отстранят и днес продължават. Засегната е и централната част на града, без вода ще бъдат още град Батановци и 7 села в региона. С това спиране на водата, което утежнява мрежата, авариите са се увеличили доста. Това заяви пред БНТ новият управител на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Реално потреблението по време на режим на водата е по-голямо, защото хората се презапасяват, но не мисля, че са ощетени. Някъде около метър и половина остава до мъртвия обем на язовира. Това се очаква да се случи до 10-15 дни, каза още той.

Водата, която се подава от пречиствателната станция, е с добри параметри, но от старите тръби попадат някакви частици. Съветвам хората да оставят в началото водата да се изтича. В момента водата към промишлената зона е спряна, добави Иванов.