Гърция отваря ГКПП „Илинден – Ексохи“ за камиони от 7 септември

0
29
ГКПП "Илинден"

Гръцкото правителство е взело политическо решение за това по настояване на българската страна

Гръцкото правителство съобщи, че по настояване на българската страна от 7 септември ГКПП “Илинден – Ексохи” ще бъде отворен за товарен транспорт. За това е взето политическо решение, което предстои да бъде публикувано официално. Това съобщиха от Външното ни министерство.

„Припомняме, че МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. Затова настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева“, посочват още от пресцентъра на ведомството.

Само преди дни по време на срещата между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Атина българският министър-председател повдигна въпроса за облекчаване на движението между България и Гърция в условията на коронавирус.

По думите на Борисов възстановяването на работата на възможно най-голям брой гранични пунктове е важно не само за двете страни, но и за комуникациите в ЕС.