Дариткова:  Радев търси политическа криза!

0
105
депутатите
Даниела Дариткова

Правителството е стабилно, казва председателят на ПГ на ГЕРБ

Не мога да приема нито един от упреците на президента Радев. Смятам, че е преднамерено търсене на политическа криза. А условия за такава не съществуват, защото правителството е стабилно. Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП, заяви пред Нова тв Даниела Дариткова.

„Конституцията трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет“, смята тя.

„В рамките на три години управление на този кабинет никога не сме усещали подкрепа от президента. Такава не е имало и за парламента. Имаме 19 пъти вето, наложено на законите. Факт е, че в последните шест месеца няма такова. Все пак, макар и неофициално заявено, неподкрепата на президента е била факт, което не ни е пречила да реализираме нашата програма“, каза Дариткова.

„Това е въпросът – защо точно сега? За нас това е необяснимото – защо избра точно този момент президентът. Нещата за България се развиват добре – ние сме на прага на встъпване в чакалнята на еврозоната. Нещо, което говори за икономическа и финансова стабилност. Ако всички партии имат консенсус, очаква се държавният глава също да бъде въвлечен в тази идея.  Би следвало той да бъде в подкрепа на това усилие на България. Разтроена съм от некомпетентното му изказване – няма нищо, което е прокарано тихомълком. Има ясни преговори с Европейската централна банка“, категорична бе Дариткова.

„Имаше създадено известно напрежение, по повод на едни предложения, които се изясни, че са във връзка с необходими промени в закона. Това приключи с едно решение на Народното събрание, което беше прието от почти всички парламентарни групи. Президентът трябва да се е запознал с него“, добави тя.