Депутатите приеха бюджета на здравната каса: 4,7 млрд. лева

0
12
парламент
Снимка: архив

БСП и ДПС гласуваха против

Депутатите приеха окончателно бюджета на  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г. Предвидените пари за здраве са 4 млрд. и 700 млн. лева. Парите за болнична помощ ще са 2 млрд. и 800 млн. лева, за лекарства са предвидени 1 млрд. и 200 млн. лева.

Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти и „Воля“. Против гласуваха БСП и ДПС.

Управляващите се съгласиха да приемат предложението на БСП за 6 млн. лв. повече за резерва за извънболнична помощ. Още 3 млн. лева бяха дадени за специализираната извънболнична помощ, както и още 3 млн. лв. за медико-диагностична дейност, предаде Bulgaria ON AIR.

Въпреки това от БСП и ДПС заявиха, че средствата са недостатъчни, а философията на бюджета противоречала на действащите в Европа модерни практики. Според социалистите парите за болнична помощ продължават да надхвърлят значително тези за извънболнична, което било нелогично.

Депутатите продължават да обсъждат също на второ четене бюджета на ДОО. Заложено е минималната работна заплата да стане 610 лева, ръстът на заплатите в бюджетния сектор да е 10 на сто, а минималната пенсия – 250 лева от 1 юли догодина.