Депутати предлагат да може да се запазва номерът при смяна на колата

0
134
Снимка: Дневник

Според тях така ще се намали административната тежест върху гражданите

Депутати от ГЕРБ предлагат да се създаде законова възможност при продажба на автомобил продавачът да може да запази неговия регистрационен номер, който да постави на друго превозно средство, негова собственост. Идеята е на 17 народни представители от ГЕРБ начело със зам.-председателя на парламентарната група Красимир Велчев, съобщава „Дневник“.

Те са внесли предложение за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, който е приет на първо четене и предстои да се гласува на второ. Депутатите смятат, че така ще се намали административната тежест върху гражданите.

Според предложението всеки, който иска да запази номера от старата си кола, ще трябва да плати такса и да подаде заявление до МВР. Предвижда се също за ползване на номера да се плаща и такса всяка година. Тя ще е в размера на тази за ползване на регистрационна табела с еднакви цифри, тоест 1000 лева годишно, според актуалната наредба 4 за таксите, събирани от МВР.

Това е втора промяна в режима на регистрация на автомобилите. От 1 декември вече не е задължително при покупка на кола от друго населено място новият и собственик да трябва да смени номера.

Приетите на първо четене промени в Закона за автомобилните превози имат за цел да се справят с нелегалните превози, да намалят административната тежест за таксиметровите шофьори и да въведат регистрация на фирмите и лицата, предлагащи „Пътна помощ“, припомня „Дневник“.