Румен Радев: Реалният мотив за исканата смяна на шефа на ДАНС е овладяването на службите

0
62
Румен Радев Снимка: Нова нюз

Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него, коментира президентът

„Разбира се, че ще се запозная с аргументите на Денков, но реалните мотиви са известни отдавна и ги чухме в “онзи запис” – овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него“.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

В петък привечер премиерът Николай Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев. Денков обясни, че един от основните аргументи за това е отказът на Тончев да освободи заместника си Деньо Денев, който подписа “онзи” доклад, според който машините може да са манипулирани заради снимките, които зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е правил на процеса по инсталиране. Освен това Тончев не изпълнил искането на Денков да му изпрати доклад и препоръки за възможните проблеми пред местните избори. Премиерът подчерта и че докладът на ДАНС за работа през 2022 г. не е приет от парламента, но и че агенцията си е позволила политически позиции на два пъти, което е в разрез със закона.

“В закона за ДАНС ясно са посочени причините, по които може да бъде освободен председателят ѝ. Сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на премиера самото правителство трябва незабавно да подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването”, заяви Радев.

„Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добро. Местната власт ще трябва да се справи с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност“, коментира още той в деня след изборите.