Радев: Чии интереси обслужва правителството

0
141
Румен Радев Снимка: архив
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Как министърът на икономиката ще обясни на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт, попита още той

Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения на този конфликт, заяви президентът Румен Радев пред медиите.

„Неслучайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко и на живота, и на благосъстоянието на българите тук и в Украйна“, посочи той.

Що се отнася до спирането на газа, президентът заяви, че правителството трябва да отговори на няколко въпроса: „Защо само на България и Полша се спира газът? Спира ли се на Австрия и Германия, примерно? Те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност? Също така резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни. Защото, ако не е резервиран, ние ще видим вече да загряват, както говорихме преди време, посредници. А това означава, че да, вероятно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква и време, и средства, и означа много по-високи цени и рискове за доставки“.

ГЕРБ/СДС

„Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва – техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес“, каза Радев.

Според него създалата се ситуация ще бъде и „истински тест за европейската солидарност и ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и бедна държава“.

Държавният глава коментира и друга актуална тема от последните дни. По думите му, излизат вече редица разкрития и къде отива българското оръжие. „Аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, допълни Радев.

Той още веднъж потвърди своята позиция: „Категорично НЕ на предоставянето на военна помощ за Украйна, защото това означава стъпка към въвличането на България пряко в този конфликт“.

„За съжаление призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалират войнствената реторика и призивите за победа. България трябва да бъде част от усилията за мир, от усилията за възможно най-бързо прекратяване на този конфликт“, каза Радев и допълни: „Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев. Няма нужда от посещение там“.