Радев укори ГЕРБ, че не са платили наема на „Труд“

0
480
Снимка: Нова тв

Ще бъдем знаеща, можеща и силна опозиция, каза шефката на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова на консултациите при президента

Тук сме, за да заявим позицията си на опозиция на формиращото се ляво-либерално управление, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на консултациите при президента Радев.

Месеци на чегъртане и репресии белязаха годината, най-силно това беше към симпатизантите на нашата коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това ние станахме втора политическа сила в 47-ото НС. Заради тези над 600 хил. граждани, които отново гласуваха за нас, ние гарантираме, че ще сме знаеща, можеща и силна опозиция, увери Атанасова.

„Ще бъдем със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрация, законността и спазването на конституцията, подчерта тя.

И допълни: Ако правителството, което ще бъде сформирано – има нужда от помощ – не само заради политическата ни мъдрост, но и заради опита ни – те ще получат помощ и съвет. Но мога да ви обещая, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена. Не само защото това го изисква позицията ни на опозиция, но и защото, за да има добро управление, трябва да има силна и знаеща опозиция”.

Радев обеща да е критичен към бъдещото правителство.

Не оценяваме като оптимистично това, което предстои на България, напротив предстоят кризи и трябва единение, нов тип диалог в НС, трябват мостове. Обществото ни е твърде разединено и през тази една година и служебното правителство, и президентската институция положиха усилия да го разделят допълнително, посочи Атанасова.

„Днес има нахлуване в медия, считам, че трябва да сте гарант за правата на гражданите и словото. Призовавам да съберете необходимата информация защо една медия е осъмнала с барикадиран вход“, заяви Атанасова. Президентът се направи, че не знае за коя медия става въпрос. После след уточнението, че става дума за „Труд“, набързо се припомни казуса.

„Тази тема вече беше повдигната преди няколко месеца“, присети се Радев. „Много пъти съм казвал, че не се меся в изпълнителната власт. Доколкото знам, става дума за неплащане на наем. Да им бяхте помогнали, имате достатъчно ресурс“, заяви Радев, преди да закрие срещата.
От„Труд“ твърдят, че нямат неплатен наем. Казусът тепърва е в съда и се чакат решения. Полицията не пуска журналистите