Опозицията ще управлява Столичния общински съвет, ГЕРБ, БСП, ИТН, Контрера, Синя София и отцепниците от „Възраждане“ взеха почти всички комисии

0
251
Заседание на СОС Снимка: архив/24 часа

За ПП-ДБ-СС останаха само шест комисии, Бонев не оглави нито една

Столичният общински съвет ще се управлява от опозицията, а радостта от избора на председателя Цветомир Петров продължи само няколко часа. Обратът дойде с второто заседание за деня. То трябваше да излъчи зам.-председатели и да попълни комисиите, което трябваше да започне в 14 часа. И докато за председатели всичко беше ясно, то съсСовалките обаче продължиха с часове и така заседанието започна малко преди 19 часа. И в първите минути стана ясно, че големите губещи от избора на председател ще са ПП-ДБ-СС.

Изненадващо Карлос Контрера от ВМРО предложи доклад за попълването на комисиите, като най-важните бяха разпределени на ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от “Възраждане”. И предложи финансовата комисия да е от 17 души, а за нейн председател предложи Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС.

Тази за устройство на територията пък да се оглави от Севделина Петрова от отцепниците от „Възраждане“. В нея също ще са 17 общински съветници. Нейният съпартиец пък Красимир Гълъбов да оглави околната среда.

Предложи Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС за председател на комисията по образование и култура. Икономиката пък да се оглави от Прошко Прошков от същата политическа група. Ваня Григорова от „БСБ за България“ пък да е за шеф на здравната комисия. Социалистите да вземат и ключовата комисия по транспорт, която да се оглави от Иван Таков.

За председател на енергийната пък се предлага Пламен Данаилов от ИТН.

Освен това се предложи повечето комисии да са от 17 човека, за да не могат ПП-ДБ-СС да имат мнозинство.

Комисионите, които се предложиха на ПП-ДБ-СС са ред и сигурност с председател Веселин Калановски, младежта и спорта за Димитър Шалъфов, туризъм – Цветелина Заркин, противодействие на корупцията -Бонка Василева, правна с председател Димитър Петров и връзки с гражданите – Благовеста Кенарова.

От ПП-ДБ-СС се опитаха да прекратят заседанието, но не успяха. Борис Бонев пък предупреди, че ако се гласуват комисиите ще е яно новото мнозинство в СОС – ГЕРБ-СДС, БСП, отцепниците от “Възраждане”, “Синя София”, ИТН и Карлос Контрера. От неговата формация започнаха да си правят отводи от зам.-председателските места.

В един момент председателят на СОС Цветомир Петров излезе заедно със съпартийците си от “Промяната“ – Димитър Шалъфов, Драгомир Драгомиров и Димитър Петров и ги попита ”Вие искате да не вземем нищо ли”, пише „24 часа“.