Десислава Танева: Купувайте толкова, колкото може да консумирате!

0
5
министър
Десислава Танева

Засилени са проверките за хигиената в магазините. Запасите от царевица и пшеница ще стигнат за близо 2 г., увери тя

България няма проблем да задоволи основните хранителни потребности на своите граждани, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БНТ.

Наличността на царевицата например е 2 млн. тона, което може да стигне за близо 2 години. 1,8 млн. тона е пшеницата, като месечно за хляб потреблението у нас е около 90 000 тона.

Тя посъветва: „купувайте толкова, колкото може да консумирате“. Имаме обем на производство, който ще задоволи потреблението. Независимо от развитието на кризата, България ще може да задоволи основните потребности от храна, каза още тя. По думите ѝ струпването на хората в магазините е било провокирано от естествения панически страх през последните дни за това какво означава извънредно положение и какво означава болестта.

„Трябва да знаем – това е епидемия и всеки по някакъв начин ще бъде засегнат“, обобщи тя. Танева отчете, че заради коронавируса служители на министерството още преди дни, завръщайки се от чужбина, са били поставени под доброволна карантина по домовете си за 14 дни.

Създадена е организация за онлайн комуникация с представителите на различните браншове. С тях е проведен дебат по анонсираната „Зелена сделка“, тъй като страните, членки на ЕС, трябва да представят становище до днес.

Министър Танева заяви, че вече трябва да живеем със съзнанието как трябва да се опазим от коронавируса. Тя обеща, че засилените проверки за спазване на хигиената в магазините за хранителни стоки ще продължат. Имаме ежедневна връзка с хранителната индустрия, предприятията още в петък показаха, че са предприели много по-високи нива на хигиена, на опазване на техните служители, допълни Танева.