Танева: Хора си даряват пенсиите, а търговските вериги не могат да направят усилие

0
124
министър
Десислава Танева

Ще въведем задължение на всички оператори да предлагат местна регионална продукция, казва земеделският министър

„Може пенсионер с 240 лева пенсия да я дари за битка с тази криза, за да подкрепи крайно нуждаещите си, а не може търговски оператор с обекти, генериращ такива доходи, да направи минимално усилие бедният производител да може да продава в обекта му в провинцията. Това е нонсенс, не подлежи на коментар. За всеки български държавник е унижение да коментира подобна злоупотреба с мрежата, която се създаде с годините“. Това каза земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет по повод позицията на големите търговски вериги срещу това да отделят половината от площта си за българска продукция.

„Всичко в това изложение са манипулации. Ние водим от доста време опит за диалог, който е абсолютно безплоден. Искам само едно да кажа – да, ние ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителство в цяла България с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на логистика, доставки, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим, като държавници, за да съхраним нашия народ“, отсече тя.

Министърът посочи, че са подготвили проект на постановление, както и законодателно предложение за повече българска продукция в магазините.

За предстоящите Великденски празници тя пожела всичко на трапезата ни да е българско, тъй като имаме всичко от това, което се слага на трапезата – българско производство.

„Искам да уверя всички потребители и земеделски производители, че имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление. Взели сме всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо“, каза тя.

Министър Танева коментира и възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата за хора, които са останали безработни, като призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда по места.

„Да заявяват своевременно нужния им персонал за прибиране на реколтата. Започваме с розобера, това ще е първо изпитание през следващия месец. Водим комуникации за допълнителни мерки, но и това, което се направи в момента за възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата е добро решение“, допълни тя.