Докато Радев все още мисли, Джо Байдън се ваксинира срещу ковид-19 на живо по телевизията

0
156
Снимка: туитър

На 78 години новоизбраният американски президент той попада в рисковата група

Докато българският президент Румен Радев все още не е решил дали да се ваксинира, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън получи първата си доза от ваксината на Pfizer-BioNTech на живо по телевизията. Той заяви, че прави това, за да покаже на американците, че трябва да се подготвят и да се имунизират, когато препаратът стане достъпен за всички.

Радев каза наскоро, че не е решил дали ще се ваксинира. За разлика от Байдън българският държавен глава постоянно неглижира противоепидемичните мерки и дори участваше в публични събития след контакт със заразени.

„Готов съм!“, заяви президентът Байдън на сестрата, след като нави ръкава си в очакване да получи ваксината. А след това добави: „Дължим ви страшно много, наистина.“

„Няма от какво да се притеснявате“, категоричен бе Байдън пред журналистите. Той поздрави за усилията не само учените, но и администрацията на Тръмп, за бързото разпространение на ваксините.

Съпругата на Джо Байдън, Джил, също е получила ваксината по-рано днес.

„Това е само началото. Едно е да създадеш ваксината, а сега и Moderna ще се включи също, но всичко ще отнеме време“, каза новият президент и настоя американците да продължат да следват правилата, спазвайки социална дистанция и носейки маски. Той препоръча да се избягва пътуване, освен ако не е наложително.

78-годишният Байдън е в рисковата група при заразяване с COVID-19. В Америка CDC препоръчва хората над 75 години да са едни от първите, които да се ваксинират.

Ваксина публично си постави и настоящият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс.