Доклад на американската фондация „Джеймстаун”: Румен Радев е фалшив натовец, привърженик на Путин

0
32783
радев
Румен Радев

Документът нарича президента човек на Кремъл

Доклад на авторитетната американска фондация „Джеймстаун” отделя специален пасаж на българския президент Румен Радев, обрисувайки го като твърд привърженик на путинова Русия.

Докладът е озаглавен „Стратегия за сигурност на Прибалтика”, а във втора глава от него, посветена на предизвикателствата пред оперативната съвместимост за посрещане на заплахите на хибридната война и тези пред сухопътните сили за българският държавен глава се казва:

Руските корени проникват все по-дълбоко в постсъветския свят, отколкото Западът осъзнава. Настоящият български президент е очевидно потвърждение за това. Доскоро той беше открит привърженик на НАТО като началник на ВВС; но след избирането му за президент стана ясно, че той винаги е бил твърд привърженик на Русия. Никой, дори в собствената му държава, не знаеше и не подозираше, че ще се изметне”.

Автор на тази част от доклада е Глен Грант. Той е пенсиониран британски офицер, консултант по сигурност и отбрана, работи с държавите от пост съветското пространство. Преди години Гранд е консултирал и България и познава отлично армейския елит, предаде faktor.bg.

От гледна точка на националната сигурност и руските зависимости оценката му за Румен Радев е негативна. Той е даден като пример за фалшив натовец и човек на Кремъл.