Дончев отговори на Радев: Да не се бърка раздаването на мартеници с осигуряването на болниците с апаратура и предпазни средства

0
535
свидетелство
Томислав Дончев

У нас не се случват „зловещи“ неща именно заради предприетите мерки, увери ген. Мутафчийски

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви на брифинг, че „армейският“ метод не е приложим в настоящата ситуация. Така той отговори на нападките на президента Румен Радев. „Да не се бърка раздаването на мартеници със сложното логистично осигуряване на болниците с апаратура и предпазни средства“, призова Дончев и допълни, че ако има ограничения, те не са парични, а от фактическата липса на някои артикули на международния пазар. Дончев заяви, че е горд с българския бизнес, който не чака, а произвежда и големи държави разчитат на нас.

Не е приложим армейският метод, тук няма новобранци, подчерта Дончев, който засипа Радев с цитати от Гьоте. Единственият персонален призив, който ще си позволя, е да следва собствената си препоръка – нека всички да се смирим и да си гледаме работата, призова Дончев.

Той посочи, че правителството е в състояние да увеличи обема на хората, които получават храна, призив също на президента от днес. Дончев съобщи, че се работи по мярка за безвъзмездна подкрепа за малки фирми.

Можем да предложим охлабване на мерките, когато видим тенденция, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му у нас не се случват „зловещи“ неща, именно заради предприетите мерки. Той посочи, че се тестват толкова хора, колкото средно в Европа. По думите му сега Китай разхлабва мерки и това ще се наблюдава, но пандемията при тях е 2 месеца преди нашата.

Труповете не могат да се скрият, каквото и да приказват хората – не ги тестуваме, не ги намираме, заяви ген. Мутафчийски, който посочи, че горчивината идва именно от това.

В началото на разпространението на вируса у нас 8 хил. костюма са освободени от Държавния резерв във връзка с приемането на първите пациенти. В София болниците за първия удар бяха 4 и в пограничните градове 4. Те бяха снабдени веднага с наличните предпазни средства, каза ген. Венцислав Мутафчийски за началото на пандемията.

По думите му акцентът е бил най-вече върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, но паралелно са разпределяни защитни средства на МВР, администрация и др.

Според Мутафчийски има безпрецедентна дарителска мобилизация в обществото. Той отбеляза конкретно като най-ценно това на възрастната жена от Исперих, която дари пенсията си.

До момента са разпределени близо 54 хил. защитни маски за медицинския персонал на първи линия, а за обща употреба близо 97 хил., каза шефът на пожарната Николай Николов, който оглавява Логистичния щаб.

Днес ще бъдат разпределени 1 млн. ръкавици, 6500 предпазни облекла, 19 хил. предпазни маски, 4 хил. предпазни шлемове. Част от тях ще бъдат оставени в резерв.

Повече от 60 фирми предложиха оферти и услуги за организиране на производство на маски, информира Николов. 3 фирми шият облекла, като до края на месец май се очакват 100 хил . от тези облекла. До момента са ушити над 10 хил.

Работим актино и по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства, които са около 3200. По думите му няколко търговци на автомобили са ги предоставили за включване в цялостната дейност на местно ниво.