За Радев протестите са организирани от политическите му врагове, а държавата е цъфнала и вързала

0
225
Снимка: 24 часа

Кабинетът „Янев 2“ встъпи в длъжност, компрометирани министри остават на постовете си

Вторият кабинет на премиера Стефан Янев встъпи в длъжност с церемония на „Дондуков“ 2, а президентът Румен Радев дръпна самохвална реч и обвини неизвестно кого за протестите в страната.

„След 13 години безхаберие изведохме пенсионерите над линията на бедност. Планът за възстановяване вече не е в насипно състояние. Спряхме вноса и горенето на вредни отпадъци. Овладян е ковид-19 и беше организирано присъствено обучение. Този модел на управление и честен пример е капитал за политическото бъдеще. Върнахте част от доверието на хората в институциите“, обяви президентът.

Радев обаче не каза нищо за галопиращата инфлация, за провала във ваксинацията, за липсата на адекватна подкрепа за бизнеса. Пропусна да отбележи, че 120-те лева добавки към пенсиите са заслуга не на правителството, а на парламента. За някои пенсионери те може да се окажат по-големи, отколкото повишението на пенсиите при евентуалното им преизчисляване през декември.

„Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – пари, медии, на тези, които са решили, че държавата им е бащиния. Ще ви организират стачки, протести и компромати и ще ви товарят с греховете на старата власт, но вече доказахте, че имате характера да се справите с тежкото наследство“, похвали служебните министри Радев.

Така от думите му излиза, че протестите на ресторантьори, превозвачи, строители, лозари, собственици на фитнеси и др., са организирани от политическите врагове на Радев. Тези протести обаче са много по-масови от миналогодишните, които Радев поведе с вдигнат юмрук.

Вторият пореден служебен кабинет почти по нищо не се отличава от първия. Двама министри си тръгват и поемат официално по пътя на политиката. Това са Асен Василев и Кирил Петков, които ще правят нова партия. Има и нов министър на транспорта.

На тяхно място влизат Валери Белчев – бивш шеф на Фонда на фондовете при второто правителство на ГЕРБ (финанси) и Даниела Везиева – бивш зам.-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов (икономика). Новият министър на транспорта е Христо Алексиев, който беше предлаган за поста и от Слави Трифонов.

Няколко министри, които успяха да забъркат сериозни скандали през изминалите месеци запазват постовете си.

Въпреки пълния крах на ваксинацията и съмненията за прокарване на частни интереси за създаването на частна мегаболница в Казичене, Радев е преценил да задържи Стойчо Кацаров. Министърът на здравеопазването е в обтегнати отношения с лекарското съсловие и успя да предизвика протести с уволнението на проф. Асен Балтов и проф. Тодор Кантарджиев. Самият Кацаров е начело на НПО, създадено, за да води дела срещу лекари, и никога не е бил приемлив за професионалната общност.

Протести има и в сектор регионално развитие за неизплатени заплати на работниците. Министър Виолета Комитова спря редица проекти. Комичната министърка инспектира паркинг за строителна техника, за който твърдеше, че е строеж на магистрала.

Бойко Рашков срещна сериозни затруднения с противодействието на бежанския наплив и получи много обвинения в репресии срещу местни структури на политически опоненти. Стотиците акции в страната за купуване на гласове не доведоха до обвинения. Твърденията му за заплашвани с изяждане бизнесмени и подслушвани политици са оказаха медиен балон.