Доста нагло! Гечев, който направи всички българи „милионери“, да говори за финансова стабилност! И то на 10 януари

0
276
Правителството на БСП с Жан Виденов и Румен Гечев доведе страната до хиперинфлация, зърнена криза и банкови фалити в средата на 90-те. Снимка: Капитал

Настоящият депутат от БСП бе вицепремиер в правителството на Виденов, което фалира държавата през 1995-96 г.

Десислава Атанасова Снимка: ГЕРБ

Десислава Атанасова, фейсбук

Доста нагло!
Точно на 10 януари БСП да изпрати Румен Гечев да говори за финансовата стабилност на държавата.
А помните ли 10 01.1997 и колко лева беше 1$?

– – – –

Зимата на ‪1996-1997 година. Цената на всички стоки се променя светкавично, а майките на учениците не знаят колко пари да дадат на децата си за закуска, защото не могат да улучат котировката на баничките. По-предвидливите домакинства започнаха да събират спестяванията в долари и марки, както и да ги крият под дюшека, избягвайки банковите услуги, припомня БГНЕС.

Така хиперинфлацията направи българите милионери, за първи и последен път в живота им.

Припомняме тези събития заради днешната дата – 10 януари. На 10 януари 1997 г. се разиграха драматичните събития пред сградата на Народното събрание, които доведоха до свалянето от власт на социалистическото правителство на Жан Виденов, чийто вицепремиер бе настоящият депутат от БСП Ррумен Гечев.

Размириците доведоха до отказ на БСП да състави второ правителство и откри пътя към предсрочни избори, които през април бяха спечелени от СДС.

Недоволството беше породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията. Курсът на долара изхвърча в небесата. Цените на стоките – също.