Драмата приключи. Сестрите си тръгнаха тихо и кротко от парламента

0
164
Снимка: DarikNews

Съпровождаха ги служители на НСО, но петте протестиращи сами склонили да напуснат сградата на НС

След повече от 24 часа барикада в залата на здравната комисия петте медицински сестри напуснаха територията на парламента в бившия партиен дом.

Те останаха там от вчера следобед, носеха си храна и прекараха нощта в сградата на парламента в разрез с правилата и закона. Протестът на медсестрите ще продължи отвън, заканиха се пред журналистите протестиращите. Те бяха съпровождани от гардовете на НСО. „Решихме да излезем, защото сме изтощени. Не сме спали три дни“, заяви лидерът на новия сестрински синдикат Мая Илиева, след като заедно с колежките си напусна Партийния дом малко преди 20.30 часа.

Насилие от страна на НСО не е имало. Няма и подписано споразумение след отказа на кабинета да се договаря само с петима представители на съсловието.

„Нашите искания са синдикални и не сме нарушили закона, при излизането от сградата не ни се е случило нищо, чакаха ни адвокатите ни“, каза Бойка Атанасова, която беше сестрата от перваза на прозореца сутринта, заплашила НСО, че ще скача оттам, съобщи DarikNews.

Въпреки провокативното на моменти поведение на петте сестри през нощта, както и погазването на закона, от НСО не използваха сила, за да ги изведат.

Лекарският съюз и синдикатите се разграничиха, възмутени от екстремистките действия на петте сестри, а правителството отказа да подписва изготвеното от Мая Манолова от тяхно име споразумение за смяна на здравната система. Властта напомни, че няма как да преговаря с няколко представители на съсловието, за които не е ясно кого представляват.