Държавата ще поеме и осигуровките по схемата 60/40

0
35
Марияна Николова

Синдикатите настояха за още икономически мерки

Държавата да поеме и дължимите от работодателите осигурителни вноски по схемата 60/40, предвиждат промени, подкрепени принципно от социалните партньори. Против проекта за промени в правителственото постановление се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От работодателската организация смятат постановлението за „сбъркано и вредно“, предаде БНР.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ също подкрепиха предложението за промени, но с уговорката, че смятат тази мярка за недостатъчна и че има нужда от спешно допълнение с работещи икономически мерки.

В случаите на преустановяване на работа работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на служителите и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При установено непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението.

На заседанието на Тристранния съвет бе обсъдено увеличаването на възнаграждението на час нощен труд от сегашните 0,25 лв. на 0,15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от един лев.

Предложението на правителството е това да влезе в сила от 1 януари догодина.