Д-р Симидчиев: Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата

0
17
Д-р Александър Симидчиев

Специалистът бе категоричен, че вреда от маските няма

Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата, но не и инкубатор. Там няма да имаме тежко боледуващи сред учениците. Децата са в групата с нисък риск и при тях заболяването протича леко. Тежко може да боледуват само преподавателите. Броят на положителните ще се покачва, защото има много контактни лица. Хоспитализацията или смъртността обаче няма да се повиши. Това заяви пред Нова тв пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той коментира и факта, че децата биха могли да заразят своите по-възрастни близки и трябва да използват предпазни средства.

„Има няколко установени факта за маските. Те намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции, а не само на коронавируса. Втори факт е, че те нямат доказани странични ефекти. Вреда от маските няма. Всеки, който твърди обратното, нека предостави доказателства”, каза специалистът.

Пулмологът обясни, че поради средата, в която се намират децата, тяхната възприемчивост е голяма. Именно поради този факт броят на заразени няма да бъде малък. Според него това няма да доведе до утежняване на обстановката в страната.