Единият от обявените за персона нон грата руски дипломати е с коронавирус

0
44
дипломати
Руското посолство в София

Дипломатът не може да напусне България в обявения срок

Единият от обявените за персона нон грата руски дипломати няма да може да напусне страната ни в рамките на дадените му 72 часа, тъй като е заразен с коронавирус, съобщи БГНЕС.

Всички здравни документи за неговото състояние са представени на съответните български власти.

„Единият от двамата дипломати, обявени за персона нон грата, е диагностициран с коронавирусна инфекция и поради това той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Медицински документи потвърждават необходимостта за тази принудителна стъпка. Вторият дипломат ще напусне България до указания срок, тоест в рамките на 72 часа“, заяви дипломатическата мисия.

На 22 март България обяви двама руски дипломати за персона нон грата и им предостави срок от 72 часа да напуснат страната. Преди това прокуратурата съобщи за досъдебно производство срещу група лица, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. В хода на разследването било установено, че двамата дипломати са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с техния статут.