Зад отказа на Радев да назначи Даниел Митов за посланик в Румъния стои дългата ръка на Кремъл

0
643
Радев и Путин

Не за първи път пРезидентът  работи срещу интересите на България

Снимка: фейсбук

Атлантически съвет на България, фейсбук

Не за първи път пРезидентът Румен Радев работи срещу интересите на България като блокира предложение за назначаване или избор на г-н Даниел Митов, ексминистър на външните работи на Република България и член на Атлантическия съвет на България.

Помним, че още по време на неговия служебен кабинет в началото на 2017 г., Румен Радев блокира предложението на служебния премиер Огнян Герджиков г-н Даниел Митов да бъде предложен от България за поста генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/. Въпреки изключително благоприятните в този момент международни условия да имаме избран българин на висок и много важен дипломатически пост, политическите ангажименти и пристрастия у Радев надделяха над националния интерес.

Сега отново Румен Радев пречи не толкова на Даниел Митов, колкото на България тя да има в Румъния посланик с ярки и последователни евроатлантически позиции, и то с голям опит, информация и контакти като ексминистър на външните работи. В тези политически действия на Румен Радев отново съзираме задкулисната намеса и „дългата ръка“ на Кремъл, който не желае да се изграждат силни и трайни евроатлантически връзки между България и Румъния. Не е тайна, че Москва се бои от засилване на югоизточното крило на НАТО, който тя счита за стратегически противник на Русия.

Но много вероятно е да стане като в народната поговорка и Румен Радев „вместо да избоде очите, да изпише веждите“ на Даниел Митов. След няколко месеца в България ще се проведат парламентарни избори и ще бъде съставено ново правителство. Ние вярваме, че в следващия български парламент ще има ярко изразено евроатлантическо мнозинство и то ще излъчи такова евроатлантическо правителство в което достойно място ще заеме нашия колега Даниел Митов.

Основанието да мислим така се крие и в политиката, която очакваме да води новоизбраният американски президент Джо Байдън. Тя ще бъде към засилване на трансатлантическите връзки между ЕС и САЩ и в издигането на по-високо ниво на политико-военното сътрудничество между страните, членки на НАТО, в Черноморския регион. Тази политика неминуемо ще окаже положително влияние както в България, така и в Румъния и може да се реализира само от хора с позиции и опит като Даниел Митов.