Зам.-министърът на околната среда, бивш шеф на екоинспекция и още 4-ма в ареста заради вноса на боклук от Италия

0
100
Сийка Милева

Красимир Живков оказвал натиск на служители да издават разрешения на фирми, които не отговаряли на изискванията

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, бившият директор на екоинспекцията в Плевен и още 4-ма души са задържани за 24 часа заради престъпна схема с внос на отпадъци от Италия, съобщи на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

При мащабната акция в цялата страна са извършени 40 обиска в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Монтана, Плевен, Смолян и няколко кюстендилски села.

Събрани са писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам-министърът е задействал нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той е оказвал натиск за съгласуване на нотификации на дружества, въпреки че те не са отговаряли на изискванията. Служители, които не съдействали, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството, стана още ясно от думите на Милева.

„Всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка. За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Заместник-министърът на МОСВ е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България“, допълни говорителят на главния прокурор. Тя даде пример с дружество за акумулатори в Монтана.

Милева съобщи, че досъдебното производство е образувано през юнуари и се наблюдава от специализираната прокуратура. Предсто прокурорите да преценят какви обвиняния да повдигнат на задържаните.