Зам. апелативният прокурор Галя Маринова за битото семейство: Нито един случай на побой няма да бъде неглижиран и това трябва да е ясно

0
28
Снимка: ПРБ

Противодействието на битовата престъпност продължава да бъде сред приоритетите на прокуратурата, казва тя

Младо семейство от Видин с бебета, близначета на възраст по една годинка, е било бито с бухалки и боксове, разкри на място във Видин заместник апелативният прокурор Галя Маринова, съобщиха от прокуратурата.

Тя заедно с Петър Коцин – директор на ОД на МВР, разказаха за предприетите действия по разследване на побоя. В брифинга участваха и Ваня Ненкова – окръжен прокурор на Видин и районният прокурор на града Илияна Целова, под чието ръководство се води образуваното досъдебно производство за нанесения побой.

Зам.-апелативният прокурор Галя Маринова заяви, че “нито един случай на побой или на хулигански прояви няма да бъде неглижиран и това трябва да е ясно“, а противодействието на битовата престъпност продължава да бъде сред приоритетите на прокуратурата.

„С оглед на сложната епидемиологична обстановка в страната и завръщането на много хора от чужбина, включително криминално проявени, прокуратурата, разследващите и правоохранителните органи полагат максимални усилия за недопускане на ескалация на битовите престъпления и за тяхната превенция“, увери прокурор Маринова.

На 16 май около 11:20 часа в центъра на Видин мъжът, който излизал от дома си заедно със съпругата и двете си деца, бил нападнат от четирима души, нанесени са му удари с бухалки и боксове.

След подаден сигнал до органите на реда незабавно са започнати действия по установяване на извършителите на нападението, претърсване и изземване в имот в града и в леки автомобили.

С постановление на прокурор за 72 часа са задържани четирима души, на които са им повдигнати обвинения за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди.

По-рано в ефира на NOVA семейството разказа за инцидента, а мъжът показа и раните си, причинени от побоя. По думите на потърпевшия Владимир той е пресрещнат до автомобила си и е бит с бухалки от група мъже. Нападателите посегнали и на жена му.

Владимир споделя, че ден преди побоя имал пререкание на пътя. Лек автомобил щял да го блъсне и той ударил по капака. Шофьорът се заканил, че ще се саморазправя с него. Ден по-късно Владимир е нападнат до автомобила си на излизане от дома му.

„Помолих ги само да оставя детето. Тогава бях ударен с бухалка по главата. Видях, че през това време бият и жена ми, която държеше другото дете“, разказва той. Когато слиза от колата, съпругата му Кристина вижда, че Владимир е заобиколен от група мъже.

От ударите, които му нанасят, младият мъж пада на земята и изпуска едно от децата си. Кристина взима двете деца и бяга. Нападателите заплашват семейството и с убийство, твърдят потърпевшите.

Заради инцидента ромската махала във Видин, където живеят задържаните, е блокирана от полиция. Проверяват се всички влизащи и излизащи автомобили.

Своето възмущение изказа и главният прокурор Иван Гешев от село Ореховица, Плевенско, където беше заради нападение над 90-годишен пенсионер. „На центъра на града младо семейство с деца под 1-годишна възраст са бити посред бял ден! Три лица са задържани под стража за този случай. Те са жители на емблематичния квартал „Нов път“, известен с много неща и „бизнес“ с ДДС, търговия с акцизни стоки и други. Едното лице е жена“, обясни Иван Гешев.