Започна масовата ваксинация, наплив в „Пирогов“

0
71
Снимка: Монитор

Имунизират всички над 65 г. или с придружаващи заболявания

Започна 4 фаза от ваксинационния план у нас, след като снощи от РЗИ – София, са дали зелена светлина за това. Става дума за хора над 65 години или с придружаващи хронични заболявания. Преждевременният старт започна заради големия отлив на желаещите от 2 и 3 фаза.

От днес до края на седмицата всички, които попадат в четирите фази от Националния ваксинационен план. Желаещите да се запишат могат да го направят на място в един от 5-те пункта или по телефон на 0878253321 или 0700137. Паралелно с това ще продължи и имунизацията на хората от 2 и 3 фаза.

От лечебното заведение припомнят на хората, че трябва на място да носят лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване. Според БНТ още от рано сутринта пред спешната болница е имало опашка от желаещи за имунизация.

„Ако имаме възможност, можем да поставим ваксина на желаещите и на момента. При много записани обаче ще насрочим час за някой от следващите дни, за да не се получава струпване“, обясниха от „Пирогов“.

От лечебното заведение допълват, че специалисти им разполагат с актуализирани инструкции за начина на съхранение на медикамента на Oxford/AstraZeneca, за кого той е подходящ и за кого не е препоръчителен. От „Пирогов“ заявяват още, че разполагат с необходимите количества от препарата. Очакват се е и допълнителни количества. По думите на директора проф. Асен Балтов така се дава тласък на имунизацията у нас.