Заради скандалния клип искат стопанисването на Съдебната палата да се отнеме от Лозан Панов

0
24
Кадър от клипа с Жанета Осипова

Шефът на ВКС е нарушил закона, като е преупълномощил главния секретар да сключва договорите от негово име, казва председателят на ВАС Георги Чолаков

Лозан Панов е нарушил закона, както си е позволил да преупълномощи главния секретар на ВКС Маргарита Пазвантова да сключва договорите от негово име. Това обяви председателят на ВАС Георги Чолаков по време на заседанието на ВСС заради скандала с клипа, заснет в Съдебната палата.

По думите му е налице нарушение на чл. 43 от ЗЗД и на правилата. „Ние сме му делегирали пълномощие той да управлява съдебните сгради. Тази заповед е незаконосъобразна и договорът противоречи изцяло на законодателството“, заяви Георги Чолаков.

„Тази Съдебна палата не се стопанисва с грижата на добър стопанин“, заключи председателят на ВАС. Чолаков предложи ВСС като собственик на сградния фонд на съдебната власт да реши да отнеме управлението на Съдебната палата от Лозан Панов и да го предаде на председателя на Апелативен съд – София. Становището му бе подкрепено и от други членове на ВСС, в това число и от председателстващия ВСС Боян Магдалинчев. Магистрати по време на дискусията се възмутиха, че заснетият видеоклип е пошла чалга, която пропагандира употребата на оръжие и дрога.

Наблюдаваме въвличане на малолетни в порнография и подбуждане на малолетни и непълнолетни към употреба на наркотици, реагира съдия Вероника Имова. Тя посочи, че дори не си струва да се обсъждат художествените качества на видео със заглавие „Марихуана“, заснето в една сграда, която е шедьовър на архитектурата и символ на съдебната власт.

„Клипът се нарича верба – една билка, само че не билка за стимулиранае на имунитета във времето на COVID-19, а марихуана, изобразена на кадрите“, коментира Имова. „Не знам дали въобще трябва да спорим за художествените достойнства на филма“, категорична е тя. Съдия Керелска пък опонира на желаещите да отнемат правомощията на Лозан Панов да стопанисва Съдената палата и поиска да не се бърза, защото имало и други договори за ремонти, които се изпълнявали в момента.