ГДБОП свали от интернет фалшив клип с Румен Радев, в който рекламира „Лукойл“

0
85
кибератаки
Снимка: архив

Клипът имитира телевизионен репортаж, оплакаха се преди това от „Дондуков“№2

Отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП свали от интернет фалшив клип с Румен Радев, в който държавният глава рекламира „Лукойл“, съобщиха от МВР. Ето какво казват още от вътрешното ведомство:

Относно получен сигнал от Администрацията на президента за разпространяван в социалните мрежи клип с образа и гласа на държавния глава, пресцентърът на министерството на вътрешните работи информира, че са предприети незабавни действия от специализираните служби на ГДБОП и фалшивият клип е свален от интернет пространството.

Екипът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект.

Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници.

Напомняме, че всеки български гражданин, който е станал жертва на киберпрестъпления, може да сигнализира ГДБОП на имейл report@cybercrime.bg. По-рано през деня от

прессекретариата на държавния глава съобщиха официално, че Радев е станал обект на измама.

Клип, който злоупотребява с образа и гласа на президента, се върти в онлайн пространството в мнима реклама на „Лукойл“. Президентската институция е информирала за измамата компетентните институции. Клипът имитира телевизионен репортаж, посочват още от „Дондуков“ 2.

Фалшивото видео е публикувано в 16:13 часа на 7 декември. Използван е запис на Нова телевизия от официално събитие, в което е участвал държавният глава. Страницата, публикувала фалшивото съдържание, е кръстена „Uggd65“ и е създадена на 9 ноември тази година.

В началото на записа се чува как журналист пита Радев дали се налага свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. По средата на въпроса обаче започва фалшивият запис, в който „репортер“ моли президента да „разкаже за проекта „Лукойл“ и защо е взел такова решение“.

Ето какво „отговаря“ президентът:

„Заедно с „Лукойл“ стартирахме проект, благодарение на който всеки български гражданин вече може да инвестира в проекти на „Лукойл“ и да получава стабилен пасивен доход от около 500-600 лв. на месец (б.а. тук записът прекъсва и сумата е грешно произнесена, като към поста пише, че става въпрос за 6000 лева).

Отдавна обмислях реализацията на този проект, защото много от нашите граждани винаги търсят проекти, в които да могат изгодно да инвестират, за да получат допълнителен пасивен доход. Разбирам ги, защото това е наистина важно. Първо работиш за парите, а след това – парите работят за теб.

Това е единственият начин да постигнете финансова независимост и в бъдеще да не си губите времето в работа, а просто да се наслаждавате на живота и да получавате добър пасивен доход.

Благодарение на инвестициите всеки българин ще може да си позволи да пътува по света, да има хубава къща и кола и най-важното – да осигури достоен стандарт на живот на близките си.

Броят на местата е ограничен, затова побързайте да се включите, защото това е добра възможност да спечелите допълнителен капитал.“