Захариева: Президентът Радев отказва да назначи Даниел Митов за посланик в Румъния, причината е политическа

0
294
Даниел Митов Снимка: БНР

Считам, че няма как да направя по-добро предложение от бившия външен министър, казва тя

Президентът Румен Радев отказва да назначи бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния, съобщи пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Според нея причината за това е политическа и тя търси алтернативно предложение. Захариева вече е удължила командировката на сегашния посланик на България в Букурещ. Смята, че Радев няма да промени позицията си за Митов.

„Груба грешка от негова страна. Няма държава в света, в която да бъде предложен бивш външен министър, да не счита това за чест. Т.е. аз считам, че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов“, каза Захариева.

Външният ни министър се възмути, че е станало естествено да не се случват ротациите на дипломати – от юли досега Радев показал, че не желае да одобри Митов.

Захариева призна, че ще направи друго предложение, защото такава е процедурата.

Външният министър не пожела да коментира защо президентът Радев не желае министър Митов да бъде посланик в Румъния.

На въпрос: „Нагнетява ли се антируска риторика у нас“, както твърди посланик Макаров, Захариева отговори: „Аз нямам навика да влизам през медиите в диалог с посланици, на която и да е друга държава.“ И изрази мнение, че страната ни е в добри отношения с Русия.

„България има ясна политика по отношение на Русия. Тя е прагматична, основана на зачитане на взаимните интереси и на равнопоставеност. Може би има предвид обявяването за персона „нон грата“ на някои техни дипломати. Много добре знаят защо е това. Просто не бива да извършват шпионска дейност“, каза Захариева.

По думите ѝ реакцията на българската държава е правилна и защитаваща националните интереси.

Захариева каза, че посланичеството на Ангел Чолаков в Париж е съгласувано без проблем с президента Радев.

„Посланик Чолаков, който е в Париж, е много успешен. Преди 8 години е бил съветник на премиера Борисов, това излезе навсякъде в медиите, но фактът, че пореден секретар на президента е предложен от мен за посланик в Париж, някак се пропуска. Той допреди една или две седмици беше секретар на президента“, заяви Захариева.