Радев: Няма проблем да ограничим правомощията на служебните правителства, стига редовните да си вършат работата и да не завещават тежки кризи

0
88
Румен Радев КАДЪР: БНТ

Българите в РСМ са подложени на системен тормоз, заяви президентът

Няма проблем да бъдат ограничени правомощията на служебните правителства, стига редовните да си вършат работата и да не завещават тежки кризи на служебните кабинети – така президентът Румен Радев коментира идеята на лидера на „Да, България“ Христо Иванов да бъдат преразгледани правомощията на служебните кабинети.

„Стига да има компетенцията да пише закони, а не да не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и всичките закони после да ги прави служебното правителство. Да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство. Да могат да подготвят началния доклад за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), защото пак им го направи служебното правителство“, подчерта той.

„Стига да могат да организират прозрачни, справедливи търгове за газ, защото те ги договаряха по телефона, а търговете пак ги направи служебното правителство. Стига да имат капацитета и уважението сред партньорите и съседите на страната да работят с тях в интерес на България, защото не направиха нищо – нито за интерконектора, нито за постигане на договорености за слотове за втечнен газ и в Гърция, и в Турция, където служебното правителство реши стратегически за държавата въпроси и проблеми, наследени от редовното правителство“, продължи Радев.

В отговор на македонския премиер Димитър Ковачевски, че „България се държи със Северна Македония, както Русия с Украйна“, Радев каза: „Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всички нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз“.

Президентът напомни, че е поставил въпроса за правата на българите в Северна Македония още през 2021 г. „Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство – недопускане на дискриминация“, подчерта Радев.