Захариева: Трябва да се работи за равни права между мъжете и жените в световен мащаб

0
21
Снимка: МВнР

Според индекса на Световната банка за равенство между половете България има 93,75 от възможни 100 точки, посочи вицепремиерът

„Според индекса на Световната банка за равенство между половете България има 93,75 от възможни 100 точки“, заяви вицепремиерът Eкатерина Захариева седмото заседание на Националния координационен механизъм по правата на човек. Външният министър подчерта, че е необходимо да се работи още за изравняване на правата между мъжете и жените в световен мащаб.

Захариева председателства заседанието, на което беше обсъдено изпълнението на задълженията на България по спазването правата на човека по линия на конвенции на ООН, съобщиха от пресцентъра от Министерството на външните работи.

Страната ни е член на Съвета на ООН по правата на човека, като миналата година бе първа от 3-годишния мандат до 2021 г. „В съвета работихме активно и получихме позитивна оценка за ролята и темите, които поставихме“, заяви Екатерина Захариева и направи преглед на изпълнените цели в областта на правата на човека.

Тя обърна внимание на активната работа на българските институции в борбата с антисемитизма, ксенофобията, дискриминацията и нетолерантността и отбеляза постиженията по изпълнението на Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, чиято 40-та годишнина бе отбелязана миналата година.

Участниците в заседанието одобриха предложение на Екатерина Захариева за създаване на механизъм за по-добър диалог между държавните институции и неправителствения сектор в областта на правата на човека. Одобрен бе и българският национален план по изпълнението на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН относно жените, мира и сигурността. Очаква се проектът да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет до един месец. На заседанието бе решено и да бъде издигната кандидатурата на Геновева Тишева за преизбирането й за член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените.