Защо осъдиха Марешки, нали подписа конституцията?

0
282
Снимка: архив

Нещо се обърка в пъзела на протеста

Невелин Ганчев

Нещо се обърка в пъзела на протеста. По всички конспиративни логики лидерът на „Воля“ Веселин Марешки трябваше да бъде оправдан и, аха, всичко да се подреди. Нали подписа проекта за нова конституция и Велико народно събрание и му платиха с концесия, обясниха протестърските мозъци преди 2 седмици.

Не трябваше ли да го оправдаят вчера? Вместо това Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда и го осъди на 4 г. затвор за изнудване. Вярно, има и трета инстанция, но делото отива във Върховния съд, чийто началник е Лозан Панов, който е нещо като духовен водач, аятолахът на протеста.

Днес се очаква реакция от „борците срещу задкулисието“. Едната възможна посока – съдът е независим от Борисов и решава по съвест. Само че тази теза противоречи на тезата, че задкулисието командва в съдебната система, че Пеевски реди нещата в службите и правосъдието. Освен това нали и прокуратурата участва в този процес, защо протестира оправдателната присъда на Марешки и поддържа обвинението на втора инстанция. Къде е Гешев, защо спи?

А ако Върховният съд оправдае Марешки, тогава съдът вече зависим ли ще стане? Или във Варненския апелативен работят само честни съдии, там е оазисът на правосъдието, а в София са корумпираните.

Някои медии са майстори на йезуитщината. Когато през 2013 г. се вихреше т.нар. Костинбродска афера, Цветанов стана обвиняем по няколко дела, а тефтерчето на Златанов трябваше да прати Борисов в забвение, нямаше да прочетете и една критична дума срещу Цацаров в тези медии. След година-две, когато погна Прокопиев и други знатни либерали, главният прокурор стана царят на мракобесието.