За 2 месеца е извършена само една телефонна измама

0
27
Златка Падинкова

Спадът на тази престъпност е 50% в сравнение с миналата година. Началникът на сектор „Измами“ към ГД „Национална полиция” Златка Падинкова и екипът й получиха наградата „Полицай на годината 2019

От 18 октомври до днес има само една извършена телефонна измама – на 15 декември в района на Гълъбово. Това каза началникът на сектор „Измами“ към ГД „Национална полиция” Златка Падинкова, която заедно с екипа си получи наградата „Полицай на годината 2019“.

„Наблюдава се спад с над 50% при регистрираните телефонни измами от началото на годината до края на ноември сравнено със същия период на миналата година“, посочи Падинкова.

На въпрос дали се променя сценарият, по който действат телефонните измамници, началникът на сектор „Измами“ казва, че най-популярен и ефективен си остава този, в който подвеждат, предимно възрастни хора, да съдействат на полицията при провеждане на полицейска операция за залавяне на телефонни измамници или други престъпления.

„Тази схема се оказа най-успешната за телефонните измамници, защото те в нея преплитат точно това, за което полицията постоянно говори, а именно превантивната кампания на МВР срещу телефонните измами. Освен това много често измамниците използват и това, че искат, едва ли не, да съхранят и да запазят спестяванията на възрастните хора, за да не станат потенциална жертва на телефонни измамници“, разкрива Падинкова в какво се крие успехът на измамниците.

Според нея измамниците успяват да вкарат в заблуждение жертвите си, защото те са предимно възрастни хора, които са по-наивни и са готови да съдействат на полицията.
„През тази година телефонните измами са малко над 500, в сравнение с миналата година, когато бяха над 1100 за 11 месеца“, посочи тя.

Златка Падинкова коментира, че заслугата за наградата „Полицай на годината 2019“ се дължи на неуморната работа на екипът ѝ, който заедно с нея наброява 10 души.

„Ние имахме три полицейски операции, при които задържахме организирани престъпни групи през годината. Първата операция беше проведена през април. Тогава бяха задържани лица от Горна Оряховица. Операцията беше проведена на територията на България и Румъния. След това последва операция през август, при която бяха задържани извършители на телефонни измами на територията на град Левски и на 9 октомври беше проведена операция във Ветово, където пак беше задържана организирана престъпна група и мулетата, които бяха от София и други населени места. В рамките на годината секторът организира, координира и проведе 28 полицейски операции, при които бяха задържани над 70 лица“, отчете Падинкова.