Зоран Заев подписа оставката си

0
38
македония
Зоран Заев

Очаква се президентът Стево Пендаровски да даде мандат на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски за съставяне на служебно правителство

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви тази сутрин, че е подписал оставката си, след което се очаква председателят на парламента да свика пленарно заседание, на което тя ще бъде обявена.

„Вярвам, че това ще стане много бързо, за да може процедурата да бъде започната през деня и работата по избора на преходното правителство да приключи“, каза Заев в програмата „Сутрешен брифинг“. Той очаква целият процес да протече гладко, припомняйки, че практиката за съставяне на преходно правителство е установена още през 2016 г. по искане на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, която тогава беше опозиция.

След като разгледа оставката, председателят на парламента докладва на президента Стево Пендаровски, който трябва да даде мандата на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски за съставяне на служебно правителство. Той беше едно от предложенията на най-висшите партийни органи на СДСМ, с което се съгласи и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

След това Спасовски ще трябва да предложи ново правителство и парламентът ще гласува за него и това правителство ще управлява страната в периода до изборите и формирането на новото правителство.