Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка

0
20
Джузепе Конте Снимка: ТВ Европа

Президентът Матарела иска да избегне предсрочен вот

Италианският премиер Джузепе Конте връчи оставката си на италианския президент Серджо Матарела в двореца Квиринал малко след 13:00 часа българско време, съобщи Corriere della Sera.

От президентството са потвърдили за изданието, че Джузепе Конте е подал оставка, като са уточнили, че консултациите с политическите партии за разрешаване на кризата започват утре.

По-рано италианският премиер представи пред Министерския съвет причините да подаде оставка.

Наблюдателите определят политическата криза, предизвикана с оттеглянето от мнозинството на партията на Матео Ренци „Италия вива” като „криза в тъмното”, защото не е ясно какво може да се случи след оставката на Конте.

Държавният глава ще прецени ситуацията след консултации с парламентарните сили утре следобед и после ще вземе решение.

Важното е Матарела да има гаранции за парламентарно мнозинство. То е гарантирано засега от коалиционните партньори „Пет звезди”, Демократическата партия и партията „Свободни и равни”, но е недостатъчно за горната камара на парламента след оттеглянето на „Италия вива”, която не иска предсрочни избори, както настоява дясната опозиция.

Целта пред президента е да избегне предсрочен вот. Работи се за създаване на широк парламентарен фронт с проевропейска посока за нов евентуален трети кабинет на Конте.