Кабинетът финансира с 13.5 млн. лв. научни проекти, включително свързани с ковид

0
29
Българската академия на науките

В рамките на мандата правителството направи много за образованието, науката, иновациите, изтъкна премиерът

Отпускаме средства в размер до 13 100 000 лева, с които ще бъдат финансирани проекти от конкурса на Фонд „Научни изследвания“ за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Премиерът посочи още, че част от средствата са предвидени и за изпълнението на годишната програма на фонда за 2021 г.

„В рамките на мандата правителството направи много за образованието, науката, иновациите и развитието на проектите в тази сфера“, изтъкна премиерът Борисов. От своя страна председателят на БАН Юлиан Ревалски постави акцент върху ползите от финансирането на  фундаменталните научни изследвания на проектен принцип. „Те са в основата на приложните и иновационните изследвания“, добави Ревалски.

Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на фонда в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.

Очаква се в резултат от изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, както и участие на български учени в международни проекти.