Как агентът на ДС „Искра“, наградена от Радев, „свали“ алжирският външен министър

0
1311
Част от доносите на Даниела Кънева.

Даниела Кънева участва в активни мероприятия срещу български емигранти в Лондон, дерибейства в Япония

За значим принос към журналистиката днес Румен Радев награди двама агенти на комунистическата Държавна сигурност. Проф. Лилия Райчева и Даниела Кънева. Заедно с тях и Милен Гетов.

Какво разбира Радев от журналистика и по какъв критерий, освен преклонна възраст, са избрани въпросните хора е друга тема. Може би заради похвалното слово, което получи от Кънева.

Резилдента днес наградил като особено авторитетна „журналистка“ агент „Искра“ на ДС – Даниела Кънева. Ето цялото досие на Кънева като агент на ПГУ-ДС, прочетете го и сами са направете изводите. Този политически бракониер трябва да бъде заличен от българската политика. Това написа в социалните мрежи политологът Антон Тодоров.

Той публикува и досието на Даниела Кънева, агент на Първо главно управление на Държавна сигурност, разузнаването. Кънева е вербована през 1966 година под псевдонима „Искра“.

Снимка на Кънева от досието и в ДС.

Кънева работи за Държавна сигурност до 1974 година, когато е изгонена като доносник заради лоша работа и несвършени задачи. От разсекретените документи на Комисията по досиетата се вижда, че Кънева е вербована да работи за ПГУ при операция „Профилактика“ срещу обект „Черния“. Обектът е бивш служител на Държавна сигурност, „изменил на родината“ и излягал от „социалистическия рай“ в Лондон. При работата си като агент в британската столица Кънева получава пари от ДС за работата си, а същевременно донася за българка, при която живее докато е на специализация в Англия.

Дава сведения за работещите в посолството и нейни приятели, които „изменили на родината“ и избягали на Запад. Докладва за други „бегълци“ като Петър Увалиев на водещия й оперативен работник от ПГУ-ДС майор Ангел Илчев.

От досието на „Искра“ става ясно, че тя за малко не „сваля“ външния министър на Алжир Абделазиз Бутефлика, по-късно четири мандата президент на страната от 1999 до 2019 година. По време на визитата на Тодор Живков в Алжир през 1969 Бутефлика харесва Кънева, кани я в личния си апартамент и тя отива там през нощта след като получава наставления от кадрите на ДС в посолството. По-късно Държавна сигурност и предлагат тя да стане кореспондент на БТА в Алжир, да замае главата на външния министър, но като спазва „социалистическия морал“.

Но работата не става. Звездата на Кънева в ДС залязва след като тя е пратена като кореспондент на БТА в Япония през 1970 година. Въпреки, че ДС и плаща по 50 долара за срещи, Кънева не върши никаква работа, развежда някакъв „съветски другар“ и успява да уреди брат и да започне работа като химик в японска фирма. През главата на посланика обикаля фирми, за да натиска за брат си, който опитва да избяга от България, но е спрян от Държавна сигурност. Заради тези изцепки родната „Мата Хари“ е изхвърлена от ДС и е препоръчано да и бъде отзована от Япония. Ето част от досието на агент „Искра“.