Каракачанов: Нито един проект за модернизация на армията не е спирал заради коронавируса

0
9
каракачанов
Красимир Каракачанов

Скърцане има от време на време, но отношенията в управляващата коалиция са учудващо стабилни, казва вицепремиерът

Учудващо стабилни са нещата в управляващата коалиция след три години управление. Скърцане от време на време има, но нищо не е поставено като невъзможен проблем за решаване пред коалицията. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ.

Той коментира, че е нормално да има различия между ГЕРБ и Обединени патриоти, въпреки че програмите им са близки. Според него някои от приоритетите за управление трябва да се пренаредят. И даде да се разбере, че „скърцането“ е по именно кои въпроси да бъдат в ускорени темпове.

Най-големите спорове в коалицията са по темите за интеграцията на ромското население. На последния коалиционен съвет преди два дни се разбрахме за да влезе законът за доброволната военна служба, допълни Каракачанов.

По думите му нито един проект за модернизация на армията не е спирал заради коронавируса. Забавени били само преговорите с отбранителните фирми, които участват в процедурите за закупуване на нова военна техника заради невъзможността за срещи и комуникация, ограничени от мерките срещу епидемията.

„Никога в правителството официално не е обсъждано модернизацията на българската армия да бъде спирана поради някакви конюктурни причини, пък включително и коронавируса. Такова нещо никога не е имало, подобни искания бяха отправени от БСП – дайте да вземем парите и да ги раздадем на калпак“, допълни Каракачанов.

Според него и двата проекта за модернизация – за корабите, а и за бронираните машини, се движат, но просто контактите с преговарящите страни са били временно прекратени поради невъзможността да се пътува. Забавени са с два месеца, пресметна той.

Военният министър обяви още, че първата група от пилоти – четирима, заминават за САЩ за обучение за новите изтребители.

„Получихме уверение от американска страна, че всичко се движи нормално с производството на изтребителите F-16 за България въпреки кризата с коронавируса“, настоя Каракачанов и посочи, че към момента единствените изтребители, с които България разполага, са руските МИГ-29.

„До окончателната им замяна с последно поколение изтребители F-16. Сега обаче това е основният изтребител на въоръжение в армията ни“, заключи той.