Караянчева: Да стоиш на „Дондуков“ и да живееш в „Бояна“ не те прави президент

0
161
парламент
Цвета Караянчева

Използва исторически събития и чествания, за да изнася своите партизански речи, казва шефката на парламента

Румен Радев се изказва на едро, но да стоиш на „Дондуков“ и да живееш в „Бояна“ не те прави президент, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред БНТ.

По думите й президентът е обединител на нацията и не бива да бъде толкова остър политически, но това е негов избор.

„Той го направи още когато 2017 г. влезе да се кълне в Народното събрание. За съжаление това е негов избор“, изтъкна още председателят на парламента.

„Когато говорим за мутри, когато говорим на едро, а той вече три години говори на едро, той излиза казва нещо и се прибира. Използва исторически събития и чествания, за да говори своите политически и партизански речи. Да търсиш политическа изява на 3 март, сега на 22 август, когато беше, преди това на 19 февруари. Всичко това, което се случва в момента, е много притеснително“, каза още председателят на парламента.
Караянчева коментира и стартиралите преди ден консултации с останалите политически сили за промените в Конституцията.

„Започнаха вчера консултациите, колегите от ВМРО поставиха условия, предстои да направят изводи и предложения, които ще изслушаме отново. Този проект беше покана за разговори и те започнаха. Миналата седмица много хора се изказаха по това, което ние предложихме, то разбира се не е най-доброто“, посочи председателят на парламент.

Караянчева посочи, че след като управляващите съберат 120 подписа, те ще продължат да разговарят с парламентарните групи. „Този проект ще е основа за нова конституция. Тези 400 човека ще бъдат избрани да работят по цяла конституция“, уточни още тя.

Според Караянчева има много време, през което всякакви предложения могат да бъдат чути и обсъдени.

„Ние още не сме изчистили процедурата. Дали ще минава през правна комисия, дали ще минава през нова комисия. Призовавам колегите – нека преосмислят решението си. Те имат политическата воля. Да, имаме проект, той не е съвършен, никога не сме казали, че е такъв. Всичко зависи от народните представители“, каза председателят на НС.

По думите на Караянчева ГЕРБ е най-подготвената партия за избори.

„От 12 години съм член на тази партия, знам, че структурите са в кондиция. Събирането преди няколко седмици показа силата на партията. Социологическите проучвания показват предимство на ГЕРБ. Ние имаме важна задача – имаме здраве, социален, икономически проблем в лицето на COVID-19. Премиерът предложи да вкараме проект за нова конституция. Той го предложи като член на партията, не като премиер“, заяви още Цвета Караянчева.