Караянчева спира депутатските командировки в чужбина заради коронавируса

0
8
Цвета Караянчева

Външни хора няма да бъдат допускани в НС, само журналисти

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разпореди въвеждането и прилагането на серия от мерки в парламента за предотвратяване разпространяването на респираторни заболявания и остри респираторни инфекции, включително и поради епидемичното разпространение на COVID-19. Мерките влизат в сила от утре, 10 март, и важат на територията на двете сгради на Народното събрание – на пл. „Народно събрание“ 2 и на пл. „Княз Александър I”1. Външни лица с еднократни пропуски няма да бъдат допускани, с изключение на медиите, спират се и депутатските командировки в чужбина. Отменят се всякакви депутатски събирания, групови посещения на парламента, изложби, семинари, кръгли маси и дискусии, съобщиха от парламентарния пресцентър.

„Пленарните заседания на Народното събрание и заседанията на парламентарните комисии се осъществяват при условията и по реда, предвидени в ПОДНС, като по възможност се ограничава присъствието на външни лица, без това да засяга нормалното протичане на дейността им. Достъпът на външни лица до заседанията на парламентарните комисии се извършва по заявка от съответната комисия“, се посочва в съобщението.

За парламентарните служители, чиито служебни задължения налагат контакти с външни посетители или служители на други институции, ще бъдат осигурени предпазни средства, а за сградите на Народното събрание – дезинфектанти. По утвърден график ще се извършва допълнително хигиенизиране и дезинфектиране на помещенията в сградите на Народното събрание. Мерките важат до второ нареждане.