Картините на Васил Божков вече са в Националната галерия

0
55
Васил Божков Снимка: Novini.bg

Съхраняват се в специално помещение

Картини и други произведения на изкуството от дома и офисите на Васил Божков вече се намират в Националната галерия. Това потвърди Яра Бубнова, директор на галерията, съобщава Канал 3. Те се съхраняват в специално помещение и първите от тях са постъпили там преди седмица, когато са били иззети, веднага след излизането на прокурорското постановление и заповедта. Снимането не е позволено.

„Ние само съхраняваме, за други подробности трябва да се обърнете към прокуратурата”, обясни Яра Бубнова. Изнасянето на ценности и произведения на изкуството от сградата на фондация „Тракия“ на ул. „Московска“ продължи и вчера.

„Изнасяха до 18 ч различни предмети. Доколкото знаем, вчера например взеха стара каменна пластика, картини и други предмети”, казаха от пресслужбата на фондацията.

Но антики от металната колекция през последните два дни не са вземани, „освен тези, което бяха отнесени в кашоните и плика от лабораторията. Те твърдят, че не са вземали нищо от антиките, което е странно, защото ние имаме подписани двустранно протоколи”, каза Десислава Виткова от пресслужбата.

Тя уточни, че щом са били в лабораторията, значи реставрацията на иззетите предмети от античната колекция още не е била завършена и най-вероятно те досега не са показвани публично.

Вчера около 18 ч два полицейски микробуса бяха забелязани през товарния вход на Националната галерия откъм ул. “Оборище”, съобщиха преподаватели в Художествената академия.

Снощи към 19 ч на трите адреса – пред кооперацията на бул. „В. Левски”, където е жилището на Васил Божков, на ъгъла на „Московска” и „Дунав”, както и пред сградата на фондацията, стояха общо 6 полицейски автомобила, както винаги през последните дни.