Кипър затвори границите си за български туристи

0
8
Снимка: МВнР

Само българите, които имат разрешение за постоянно пребиваване, ще се допускат, но ще бъдат подлагани на карантина

От 1 август Кипър затваря границите си за български туристи. На територията на държавата ще могат да влизат само български граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (жълт лист). Те обаче задължително ще трябва да остават в 14-дневна карантина след влизането си в Кипър, съобщиха от Министерството на външните работи.

Кипър поставя държавите в три категории – А, B и C, въз основа на епидемичната обстановка в съответната страна. Тези, които се намират в категория А, при влизането си на територията на Кипър предоставят само декларация, в която упоменават, че са наясно с епидемичната обстановка в Кипър.

Тези от категория B имат право да влязат на територията на Кипър само ако предоставят отрицателен тест за коронавирус, който е направен не по-късно от 72 часа преди пътуването. Държавите, които се намират в категория C, където е България, нямат право да влизат на територията на страната, освен ако нямат разрешение за постоянно пребиваване.

Остава и изискването пристигащите от тези държави да останат в 14-дневна карантина независимо дали PCR тестът им е отрицателен.