Костадин Ангелов: Няма да въвеждаме нови мерки освен „зелени коридори“ за пазаруване на възрастните хора

0
201
Проф. Костадин Ангелов

Премиерът винаги ми е казвал: лекувайте ме както всички хора. Така го лекуваме, казва министърът

Водят се много разговори и се чуват много мнения по темата за противоепидемичните мерки. Преди минути разговарях с експертните съвети. Стигнахме до консенсус, че няма да въвеждаме нови по-строги мерки. Причината е, че сегашните са най-добрите. Говоря за носенето на маски на закрито и открито, когато не може да се спазва дистанция. Втората е дезинфекцията. Третата е дисциплината. Точно тази мярка най-много ни куца.

Това заяви по БТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Българите трябва да знаят, че ситуацията се мени всекидневно, не само у нас, но и по света. Според мен ние контролираме кризата. Единствената нова мярка, която може да се въведе, е „зелените коридори“ за пазаруване за възрастните хора. Точно за тях трябва да мислим най-много – за рисковите групи. Усилваме здравната система. И днес получихме дози ремдесивир. Разполагаме с медикаменти. Хората не трябва да се притесняват, че ако се разболеят, това е присъда.

В България има повишаване на смъртността, защото хората не ходят на лекар. Призовавам всички при най-малките симптоми да се свързват със своите лични лекари, да им се доверят, а не да се самолекуват и да живеят с чувството на страх. За последната седмица сме изписали 3000 оздравели граждани. Това показва, че заболяването е преодолимо и лечимо“, каза още той.

„Знаем къде има проблеми – в София, в Шумен, във Враца. Хората трябва да разберат, че трябва да спазват мерките. За пример мога да дам Добрич, където имаше големи проблеми. Там направихме реформи, предприехме действия, хората спазват мерките и сега Добрич е в оранжевата зона. Категорично няма да има нови мерки освен „зелените кородори“ за пазаруване за възрастните хора“, повтори проф. Ангелов.

„Много е важен локалния подход в борбата с COVID-19. Има училища, в които няма нито един заразен учител или ученик. Защо трябва да ги затваряме и да ги извеждаме в електронна среда? Присъственото обучение е незаменимо и ние се стремим към него. Имаме ясна стратегия за справяне с кризата. Трябва да укрепим здравната система.

На всички ни е ясно, че й да затворим сега няма как да спрем разпространението на вируса, защото то вече е дифузно. Сега можем да контролираме разпространението, като спазваме мерките и носим маски. Искам да благодаря на всички български граждани, които спазват мерките. Така те помагат на всички колеги“, категоричен бе здравният министър.

„Преди 20 минути говорих с премиера. Днес сме се чули около 10 пъти, като първият път беше в 3.00 часа през нощта. Коментираме всичко. Лекуваме го като всички български граждани. Той винаги е казвал – лекувате ме, както лекувате всеки един човек. На българските лекари, сестри и санитари ще се дават през следващата година съответно по 600, 300 и 120 лева допълнително към заплатите. Това ще е към всяка една заплата през 2021 година.

Искам да им благодаря и да се поклоня пред всички колеги, защото те не се отказаха дори и в тези трудни времена. Аз съм си казал мнението за директора на 4-та градска болница. За мен той е един от най-добрите специалисти, но не мога да приема с линейката да се разхождат болни хора нагоре-надолу. Изцяло в правомощията на г-жа Фандъкова е да реши да не поиска оставката на директора на 4-та градска болница и аз уважавам това нейно решение.

Ваксината срещу коронавируса ще е абсолютно безплатна за всички българи и ще се поставя само по желание. Тази ваксина няма да влиза в задължителния имунизациоенен календар“, завърши проф. Костадин Ангелов.