Костадин Ангелов: Няма да има ефект от ново затваряне на държавата

0
25
Костадин Ангелов Снимка: Dnes.bg

Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря, казва здравният министър

До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влязат в здравната система. Това съобщи пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни Ангелов.

В настоящия момент при дифузно разпространение на вируса локдаун няма да има ефект, категоричен е министър Ангелов. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира:

„В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имаше изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици – при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална.“

При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени, допълни Костадин Ангелов.

Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията, уточни проф. Ангелов и припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.

През лятото е имало усилена подготовка в няколко направления – леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система, заяви здравният министър.

Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър, подчерта проф. Ангелов в предаването „Преди всички“.

„Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди адрес, на който ние трябва да изпратим линейка.“

Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага, отчита още министър Ангелов.

За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла, увери Костадин Ангелов. „Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо е притеснението на хората и техният страх“, коментира той.

Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са „под 0.003% от всички случаи“.

Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване, съобщи той.

„Всеки лекар инфекционист трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен“, подчерта проф. Костадин Ангелов относно назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на COVID-19 клиниката в Инфекциозна болница в София. „Доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести. В болницата вътре при пациентите той не ходи без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици. Имаме нужда от всеки професионалист в тази клиника“, допълни Ангелов.