Костадин Ангелов: Лъжите на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието

0
317
Костадин Ангелов

Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС, посочи бившият здравен министър

„Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието. Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС“, написа във фейсбук профила си председателят на комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Ангелов и публикува снимки от справката на ДАНС за изнесените лекарства.

„1. “През март 2022г. министърът на здравеопазването (Асена Сербезова) указва на ИАЛ да бъде извършена промяна на формулата за изчисляване на недостига в съответствие със ЗЛПХМ.”

2. “Официалната позиция на ИАЛ е, че записаното в закона уравнение подлежи на тълкуване и след обсъждане на експертно ниво е взето решение системата да бъде настроена така, че да бъде защитен общественият интерес, като бъдат ограничени всички възможности пред паралелните търговци за злоупотреби…”

3. “…може да се счита, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит.”

4. “Проследяването на историята по създаването, работата и опитите за влияние върху СЕСПА водят до заключението, че промените в ЗЛПХМ са приети, за да облагодетелстват паралелния износ на лекарствени средства.”

5. “В последствие процесът по прилагане на Закона и Наредбата е бил умишлено забавен и системата е била изградена така, че да не работи в полза на обществения интерес.”

Съвсем скоро наяве ще излязат още схеми:

– кога са приети промените в ЗЛПХМ, как са внесени в НС и кой е стоял зад предложенията и защо?

– Кой е бил директор на ИАЛ и какво е било неговото становище?

– Кога е писана наредбата и кой е съветвал министъра в този процес и какво?

– Кой изпраща системата в ИАЛ и по какъв начин?

– Защо след одита на ИО(март 2022г.) 5 месеца (на 01.08 е назначен служебният кабинет на Радев) министър Сербезова нищо не е предприела, а уж има претенциите за експерт?