Министър Ангелов: Дълговете на болниците са 700 млн. лв.

0
10
Костадин Ангелов

От 1 август цените на клиничните пътеки ще се увеличат с 10%

Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас, просрочените средства са над 160 млн. лв., съобщи здравният министър Костадин Ангелов на парламентарен контрол.

Дълговете на държавните болници са 529.67 млн. лв., като 129.89 млн. лв. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 149.9 млн., като просрочени са 32.32 млн. лв.

„Пандемията е една от причините, която допълнително усложни състоянието на болниците“, посочи министърът. Лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е поставило болниците пред сериозни изпитания, в т.ч. е отложено лечението на редица хронични заболявания, заради това приходите през първото шестмесечие са се понижили с 16% в сравнение със същия период на 2019 г., обясни д-р Ангелов.

Здравният министър се ангажира държавата да подпомогне работата на лечебните заведения. В тази връзка 19 млн. лв. ще се отделят за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, а с над 7 млн. лв. ще се подпомогнат инфекциозните отделения на държавните болници. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10%.