Красимир Вълчев: Броят на заразените с ковид-19 ученици е 6-7 пъти под средните стойности за населението

0
11
Красимир Вълчев

Имаме всички шансове учебната година да се проведе на 98% присъствено, казва министърът

„Имаме всички шансове учебната година да се проведе над 98% присъствено”, каза на пресконференция образователният министър Красимир Вълчев.

„Вероятно ситуацията ще се влоши, но не толкова зарази COVID-19, а и заради настъпването на сезонните вируси”, каза още той.

С положителни тестове за COVID-19 към момента са 172 деца и ученици и 165 учители. „Среднодневно това е 5-6 учители и ученици, като за учениците е 6-7 пъти под средните стойности за населението. Това потвърждава тезата, че учениците рядко се разболяват и развиват симптоми. При учителите процентът е малко над средния”, каза още Вълчев.

По думите му няма съмнение, че увеличените стойности се отразяват на системата на образованието. „Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т.е. петима ученици на 1000 не учат”, каза още Вълчев. И допълни: „Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компенсаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно. Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастарофа”.