Главният прокурор пред ученици в Сандански: До справедливост се стига при спазване на правилата /видео/

0
20
Снимки: ПРБ

Голяма част от българите не знаят какво точно прави прокуратурата и мислят, че се занимава с всичко – от раждаемостта до прираста на слънчогледа, каза главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с ученици от Сандански, с които разговаря по актуални тема за страната ни.

Обвинител №1 бе запитан от учениците „как ще ни убедите, че в България има справедливост“.

„Законът е инструмент да постигнеш справедливост. Некачествен ли е, не можеш да я постигнеш. Едно от основните неща, за да успеем, е да спазваме правилата. Докато не разберем, че трябва всички да спазваме правилата, няма как да стигнем до тази справедливост, която самите ние искаме“, заяви Гешев.

Той допълни, че очакванията на гражданите не винаги се покриват със закона. Често се сливат възмездие и справедливост, като законът е този, който дава стандарта за справедливост.

„Събирайте информация и правете избори. Не оттам, където ви хареса, а от два различни източника, които да сравните, да си направите изводите. В социалните мрежи има един термин „социални балони“. Хората стоят в едни групи, където всички говорят едно и също, споделят едно и също и се чувстват щастливи. Само че не е задължително тази група да говори истината. Тя може да е манипулирана за постигане на определени цели“, заяви още Гешев.

Той посъветва учениците да имат стремеж за развитие, защото именно те могат да променят нещата, когато има общност и единение.

По отношение на правомощията на прокуратурата Гешев заяви, че голяма част от българите не знаят какво точно прави прокуратурата и мислят, че се занимава с всичко – от раждаемостта до прираста на слънчогледа. Той допълни, че прокуратурата има доста по-ограничен кръг от правомощия.

„Прокуратурата е само една част от съдебната власт, а наказателното правосъдие е 10% от всички дела. В останалите 90% прокурор не участва“, заяви Гешев.

Запитан при какви обстоятелства би се отказал от поста си, главният прокурор обяви, че би го направил, ако не може да е полезен на хората и да си върши работата правилно.

По отношение на социалното разделение Гешев заяви, че финансовите средства навсякъде по света поставят хората в по-добро положение. „Ако си милионер, винаги можеш да вземеш най-добрите адвокати, а ако си социално слаб – ще ти назначат служебен защитник. Това изначално променя възможностите да защитиш своите права“, каза главният прокурор.

Иван Гешев се обърна към учениците с думите: Вие сте бъдещето на страната и ако имате желание, можете да промените донякъде държавата, да живеете по-добре. Трябва да не губите вашата енергия и ентусиазъм и да имате идеали./Tribune.bg