Гешев заяви пред Правната комисия, че не го е страх. Говори пак за политическия боклук и мафия

0
91
Гешев на заседанието на правната комисия Снимка: 24 часа

Ако главният прокурор счита, че има мафия, той разполага с всички правомощия да разследва и да повдига обвинения, каза Надежда Йорданова. Тя се скара на Стою Стоев, че допуска обиди към депутатите

Българската прокуратура е единна и ще продължи да работи по същия начин въпреки политическия натиск и в интерес на народа и хората. Не ме е страх. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на Правната комисия на Народното събрание.

Той се обърна към народните представители с думите: „Добре дошли в 96-та година!“, а след това направи обръщение към тях, в което посочи, че войната срещу съдебната власт и съзнателното рушене на институциите се прави в интерес на организираната престъпност, мафията и олигархията:

„И аз като главен прокурор ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах на поста. А това е – всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди – влезли в сила, от българския съд. Следващото, което ще кажа – че не ме е страх и няма да позволя да бъда плашен. И не я е страх магистратската общност, вярвайте ми“.

Гешев се обяви и срещу обсъжданите законодателни промени:

„И последното, което ще кажа, преди да си тръгна – че няма да участвам в нещо, което предварително вероятно е решено, и което обслужва, може би, това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да позволя и да участвам в, може би, превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България“, обърна се емоционално към депутатите Иван Гешев.

След тези думи той си тръгна, а депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова се обърна към председателя на Правната комисия Стою Стоев да не се допуска политически изказвания и обиди към народните представители.

„Следва да напомним на главния прокурор, че в случай, когато той счита, че има мафия, той разполага с всички правомощия по НПК да образува досъдебни производства, да разследва и да повдига обвинения“, каза Йорданова.

В дневния ред на Правната комисия са включени промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор и се намалява кворума в пленума на ВСС, нужен за освобождаването на обвинител номер 1.