Към 17.00 часа днес: Няма положителни проби за коронавирус у нас

0
27
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: 24 zdrave. bg

Лабораториите в страната са в състояние да приемат на ден по около 100 проби. 799 души са вече заразените в Европа

На този етап няма положителни проби за коронавирус у нас, съобщи на брифинг в 17.00 часа ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Всички, които са проявили някакви симтоми на коронавирус, са приети в болница за карантинно наблюдение. За ВМА това са трима души днес, обясни д-р Мутафчийски. Всичките са български граждани, свързани с пътуване в Италия. На този етап нямаме положителна проба, заяви проф. Мутафчийски, цитиран от БНТ.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че в лабораторията на ВМА са изследвани 46 проби. 10 от тях са отрицателни, на останалите 36 резултатите ще излязат след два часа. В националната референтна лаборатория са постъпили 15 материала – от Варна, Русе, Пловдив Стара Загора, Хасково, Шумен.

12 от тях са отрицателни, за 3 тече изследването , което ще е готово след около час и половина и ще бъде оповестено на сайта на МЗ.

Кантарджиев заяви, че са добри резултатите от лабораторните изследвания, които във ВМА са направени с три материала от Националния център и обратно – ВМА е дало три материала.

Професорът каза още, че при лошо развитие на ситуацията лабораториите в страната са в състояние да приемат на ден по около 100 проби на лежащо болни.

Проф. Мутафчийски съобщи още, че 799 души са вече заразените в Европа. В Италия са 655, в страните близки до нас – в Северна Македония – 1, Гърция – 4 плюс двама. Същата е ситуацията в Хърватия – 4 плюс 2, а в Румъния има един регистриран.